Saturday 25 December 2021

Badan NGO Jingga13 Malaysia bersama Yayasan Aman pimpinan DS Wan Azizah menyumbangkan penjana solar kepada mangsa banjir

 Yayasan Aman, Jingga13 membantu penduduk rumah pangsa Taman Sri Lembayung selepas 5 hari terputus akibat banjir ~ Zaidatul Syreen Abdul Rashid
SHAH ALAM – Yayasan Aman dan Jingga13 Malaysia menyumbangkan tujuh penjana tenaga solar kepada penduduk rumah pangsa Taman Sri Lembayung di Seksyen 25 pada Khamis, susulan banjir baru-baru ini.

Penduduk disitu hidup tanpa bekalan elektrik selama lima hari berikutan banjir.

Pengerusi Yayasan Aman Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail meluangkan masa kira-kira sejam mendengar rungutan penduduk berikutan tragedi itu. Pengerusi surau rumah pangsa Taman Sri Lembayung yang berhasrat dikenali sebagai Ustaz Zulkifli itu melahirkan rasa terima kasih kepada janakuasa itu kerana dapat membantu meringankan beban penduduk semasa.

“Sumbangan ini amat kami hargai, kerana kami akan dapat menggunakannya sekiranya berlaku bencana lain, tanpa perlu ke plaza tol (Sri Muda) untuk mengecas telefon bimbit kami seperti sebelum ini.

“Selain itu, ia lebih selamat – ia tidak memerlukan bahan api. Ketika ditimpa musibah, memang tidak praktikal untuk mencari minyak terutama pada waktu malam,” katanya.

Penjana tenaga solar itu, katanya, akan disimpan di surau An-Nur, yang mudah diakses penduduk semasa kecemasan.

Zulkifli turut mengambil kesempatan untuk merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada rakyat atas kebaikan mereka sepanjang dua hari lalu.

“Kami telah menerima bekalan makanan yang tidak berkesudahan. Malangnya, bantuan masih belum datang daripada pihak berkuasa ,” keluhnya.
Ketua biro sukarelawan Jingga13 Selangor Abdul Rahman Mageswaran Pragas (berpakaian biru) menggesa pihak berkuasa membina kabin di sekitar zon perumahan di mana mereka boleh menyimpan peralatan keselamatan seperti jaket keselamatan, bot kembung, dan panel solar mudah alih. 

Selain penjana tenaga solar yang disumbangkan, 350 hamper makanan turut diagihkan kepada penduduk.

Sementara itu, penyelaras program Yayasan Aman Mikhael Iskhandaar berkata pertubuhan itu turut merangka "pelan bantuan" untuk penduduk mengatur diri sekiranya bencana serupa berlaku dalam masa terdekat.


“Penduduk menerima idea itu secara positif dan menubuhkan jawatankuasa bertindak,” katanya.


Menurut penduduk, tiada kakitangan perubatan atau sukarelawan menghubungi mereka sejak banjir.


Ketua Biro Sukarelawan Jingga13 Selangor Abdul Rahman Mageswaran Pragas menggesa pihak berkuasa membina kabin di sekitar zon perumahan di mana mereka boleh menyimpan peralatan keselamatan seperti jaket keselamatan, bot kembung dan panel solar mudah alih.


Beliau juga mengesyorkan agar kerajaan mengenal pasti kawasan penempatan yang sesuai untuk penduduk sekiranya berlaku bencana lagi.


“Daripada tragedi ini, saya berharap kerajaan akan melihat secara serius alternatif seperti memperuntukkan pusat kecemasan di kawasan yang lebih tinggi untuk rakyat, atau mungkin menyediakan siren dan pembesar suara untuk memberi amaran tentang bencana yang akan berlaku supaya mangsa boleh mencari perlindungan di kawasan yang lebih tinggi,” katanya lagi


Banjir minggu lalu adalah antara bencana paling teruk di negara ini , setakat ini meragut 37 nyawa, manakala 10 lagi masih hilang. – The Vibes, 25 Disember 2021