Tuesday 4 August 2015

JINGGA13 PERTIKAI KEPUTUSAN SIASATAN SPRM ISU SKANDAL RM2.6 BILLION

Jingga13 Malaysia sangsi dan mempertikai kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan skandal RM2.6 billion yang di masukkan ke akaun peribadi Perdana Menteri DS Najib Razak adalah hasil daripada sumbangan.

Malah SPRM ternyata GAGAL menyatakan siapakah penyumbang yang sangat bermurah hati menyumbangkan RM 2.6 billion tersebut kedalam akaun DS Najib Razak menunjukkan satu tindakan untuk menutup isu dan kes tersebut secara dangkal dan tiada kredibiliti serta menjadikan SPRM sebagai badan yang sangat lekeh dan boleh dipertikaikan.

Jingga13 juga mendesak SPRM mendedahkan siapakah penderma yang sangat bermurah hati menderma RM2.6 billion tersebut kepada DS Najib Razak.

Jingga13 mempersoal atas kapasiti dan sebab apa sumbangan tersebut dilakukan kepada DS Najib Razak dalam jumlah yang sangat luar biasa?

Andai ianya adalah untuk membantu ekonomi negara , kenapa derma tersebut tidak dimasukkan ke dalam perbendaharaan negara?

Sekiranya sumbangan derma tersebut untuk UMNO , kenapa tidak masuk dalam akaun UMNO? Tetapi dimasukkan ke dalam akaun milik peribadi DS Najib Razak .

Adakah ianya adalah sumbangan atau rasuah?

Kemanakah wang tersebut dibelanjakan kerana mantan Peguam Negara sebelum itu mengesahkan bahawa akaun tersebut sudah pun ditutup? Sungguh luar biasa wang sumbangan daripada penderma berjumlah RM2.6 billion dihabiskan sedemikian rupa!

Jingga13 yakin untuk menyelamatkan diri , DS Najib Razak boleh sahaja mendapatkan mana-mana dokumen daripada sesiapa pun sebagai bukti konon ianya adalah merupakan sumbangan derma dari individu atau pihak tertentu dan bukannya daripada wang 1MDB.

Sehingga sekarang DS Najib Razak tidak mengambil tindakan menyaman Wall Street Journal dan kenapa baru sekarang baru dinyatakan ianya adalah daripada sumbangan setelah mengugurkan TS Muhyidin Yassin dan TS Ghani Patail serta mengambil masa yang agak lama.

Kenyataan SPRM yang tidak ditandatangani oleh sesiapa pun serta tanpa fakta yang jelas telah menimbulkan kesangsian terhadap keputusan siasatan oleh SPRM dan dilihat semata-mata menyelamatkan DS Najib Razak serta memperlihatkan SPRM sebagai badan yang tiada maruah, profesional, berintegriti dan kredibiliti.

SPRM juga gagal menunjukkan ketelusan apabila tidak ada sebarang tindakan untuk menahan DS Najib Razak untuk diambil keterangan sepertimana lazimnya dilakukan kepada sesiapa yang dituduh melakukan salahlaku tersebut tetapi mengeluarkan kenyataan rasmi selepas 48jam pejabat SPRM digeledah oleh Cawangan Khas.

Jingga13 yakin bahawa rakyat seluruh Malaysia yang bijak tidak akan mempercayai kenyataan hasil siasatan SPRM tersebut dan mempercayai RM2.6 Billion tersebut adalah wang 1 MDB yang telah diseleweng ke akaun peribadi DS Najib Razak dan percaya adakah ini adalah satu konspirasi yang betujuan menyelamatkan DS Najib Razak?

Muafakat*Prihatin*Berani

FARIZ MUSA
Ketua Koordinator
Jingga13 Malaysia