Tuesday 8 August 2023

PENYELEWENGAN Subsidi Diesel

 Jingga 13 Malaysia


Kenyataan Media

8 Ogos 2023


Penindasan dan Penyelewengan kartel bermaharajalela.


Penemuan bukti punca ketirisan minyak diesel bersubsidi seperti yang didedahkan oleh YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim sebelum ini yang melibatkan kerugian sebanyak RM 10 billion pada tahun 2022.


Punca utama yang ditemui adalah kegagalan tatakelola di LKIM, DOF melibatkan pemilik bot nelayan tempatan berpangkalan di Pengkalan Kubor, Tumpat dan Geting, Kelantan dengan kerjasama sindiket antarabangsa.


Persoalannya ialah adakah penyelewengan diesel subsidi ini dilindungi penguasa dan orang politik khususnya mantan wakil rakyat Negeri Kelantan lagak “little napoleon”. 


Justeru itu, Jingga 13 mendesak agar SPRM sebagai badan yang bebas, telus dan profesional tidak tunduk kepada mana-mana pihak. Perlu berani menyiasat dakwaan ini. Jangan takut dalam menjalankan amanah yang diberikan. Pulihkan martabat agensi penguatkuasaan Negara.


Jingga 13 serta rakyat Malaysia tiada keraguan dan menanti maklumbalas Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam bin Baki menjelaskan serta membuat tindakan betul tanpa gentar. Tindakan tegas kepada tali barut jika terbukti bersalah. 


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia entiti berkecuali tidak dibelenggu rakus kartel. SPRM BEBAS, TELUS, PROFESIONAL.


Mikhael Ishkandaar

Ketua Koordinator Jingga 13 Malaysia