Sunday 19 September 2021

2 ORANG PESAKIT LUMPUH DAN IBU TUNGGAL YANG TIADA PEKERJAAN TURUT DIBANTU OLEH JINGGA13 KOTA TINGGI

 Jingga13 Kota Tinggi terpanggil untuk membantu 2 orang pesakit lumpuh yang tidak mampu bekerja namun perlu menyara keluarga. Kedua-duanya tinggal di Felda Bukit Besar, Kota Tinggi..


Pesakit pertama, Sdr Azmi bin Omar yang lumpuh akibat penyakit misteri dan masih tidak ditemui puncanya. Tidak mampu bekerja lagi dan hilang punca pendapatan samasekali. Pihak kami dimaklumkan beliau sentiasa membuat rawatan dan mencari kaedah perubatan termasuk cara tradisional. Ini memerlukan perbelanjaan yang tinggi. Beliau telah membelanjakan lebih RM90 ribu untuk rawatan dan ubat-ubatan. Namun masih belum sembuh 


Pesakit ke 2, Sdr Mohd Yassin yang juga lumpuh dan tiada pendapatan. Isteri beliau yang sebelum ini bekerja sebagai Guru Agama Sandaran telah pun pencen dan tiada pendapatan bulanan. Beliau dibantu oleh anak-anak dan sedikit hasil sarahidup felda.

Beliau telah lama menderita penyakit lumpuh ini namun sejak kebelakangan ini kehidupan beliau bertambah rumit. Kenaikkan harga barang dan ubat-ubatan menyukarkan untuk beliau menguruskan kewangan dan makan minum.

Puan Jamilah bte Abdul Hamid merupakan seorang ibu tunggal yang duduk bersama 3 orang anaknya juga tiada pekerjaan dan pendapatan. Beliau duduk dirumah pusaka peninggalan arwah ibubapa. Jiran-jiranlah yang sering membantu beliau. Anak2 sudah bekerja tetapi tidak mempunyai pendapatan yang tetap.

Jingga13 Kota Tinggi bersama Sdr Kamaluddin Md Simpol, Sdri Linda Mohd Sanip dan Utz Azahari Adam (Amil Baitulmal) telah menyantuni mereka dan menghulurkan sumbangan barang makanan dan Utz Azahari telah mendaftarkan mereka di bawah Baitulmal sebagai penerima bantuan sarahidup bulanan. Semoga bantuan ini segera diluluskan.

Tahniah kepada Jingga13 Kota Tinggi dan semua yang terbabit atas usaha kalian membantu golongan yang memerlukan..#MuafakatPrihatinBerani