Thursday 9 July 2015

Kenyataan Media
Jingga13 Malaysia

8 Julai 2015

JINGGA 13 DESAK POLIS SIASAT PENDEDAHAN WSJ BUKAN AMBIL TINDAKAN TERHADAP PEMBERI MAKLUMAT 

Jingga 13 mempersoal kenyataan Ketua Polis Negara (IGP) Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini bahawa polis akan menyiasat WSJ di bawah Seksyen 4 Akta Jenayah Komputer 1997 kerana mendedahkan maklumat adalah satu tindakan double standard yang bertujuan mengenakan tindakan terhadap pemberi maklumat tetapi tidak serius dalam menyiasat dan mengambil tindakan terhadap skandal yang didedahkan oleh WSJ yang melibatkan 1MDB dan DS Najib Razak. 


Pendedahan yang dibuat oleh WSJ adalah sangat serius dan perlu kepada satu tindakan secara telus dan profesional oleh pihak polis bukannya mengambil tindakan terhadap WSJ atau pemberi maklumat . 

Jingga13 percaya adakah tindakan tersebut adalah satu usaha bertujuan 'menyelamatkan' DS Najib Razak dengan skandal rm2.67 Billion yang telah dipindahkan ke akaun peribadi beliau? Tindakan mengalihkan perhatian rakyat dengan meletakkan kesalahan pada WSJ kerana mendedahkan skandal 1MDB dan DS Najib Razak adalah meletakkan betapa rendah integriti dan kredebiliti Ketua Polis Negara dan Polis Di Raja Malaysia sedangkan sehingga kini tidak ada satu tindakan yang serius diambil.

Jingga13 mendesak agar tindakan menyiasat WSJ di bawah Akta Jenayah Komputer 1997 dihentikan dengan segera dan sekali lagi meminta agar satu Suruhanjaya DiRaja dibentuk secara telus dan profesional dengan segera bagi tujuan menyiasat secara terperinci kes tersebut. 

Jingga13 merasa 'sangsi' terhadap tindakan atau siasatan yang dilakukan oleh Peguam Negara, Bank Negara , SPRM dan PDRM dalam skandal 1MDB dan DS Najib Razak. 

Muafakat*Prihatin*Berani

FARIZ MUSA
Ketua Koordinator 
Jingga13 Malaysia