Friday 3 January 2014

Jingga 13 buat laporan polis, selar kenyataan Harussani - TVSelangor

Jingga 13 buat laporan polis, selar kenyataan Harussani

Oleh : AFIX REDZUAN
KUALA LUMPUR 3 DIS: Jingga 13 membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi bagi menyelar kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang melabelkan peserta Himpunan TURUN sebagai ‘Penderhaka kepada kerajaan, dihalalkan darah dan bughah (pemberontak)’.
Koordinatornya, Fariz Musa, berkata Harussani perlu bertanggungjawab dan bersifat matang dalam mengeluarkan sebarang kenyataan sehingga bertindak melakukan jenayah iaitu menghasut serta mendorong melakukan keganasan, kecederaan termasuk pembunuhan terhadap mereka yang hadir ke perhimpunan aman itu.
fariz musa pic 3
“Jingga 13 mendokong Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan iaitu rakyat dibenarkan untuk berhimpun dan terbukti perhimpunan 31 Disember itu berlangsung secara aman dan tidak berlaku kejadian yang menjurus kepada tindakan menggulingkan kerajaan seperti yang didakwa polis dan Barisan Nasional (BN),” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas membuat laporan polis berkenaan kepada pegawai IPD Dang Wangi, Inspektor Khairul Rizuan.
Tegasnya, Mufti Perak itu sewajarnya meletakkan jawatan kerana bukan sahaja menjadi ‘boneka’ dan telunjuk BN tetapi memalukan institusi mufti yang seharusnya dihormati sertadisegani rakyat.
Tambahnya, Harussani perlu sedar bahawa protes bekenaan adalah suara rakyat yang membantah kenaikan harga barang dan kenaikan kos sara hidup.
-NFN-