Saturday, 15 March 2014

Tak Fitnah Tak UMNOBN Namanya ! Risalah Fitnah Dalam Bilik Gerakan BN ! Kerja Noh Udang ke?

Kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) N25 Kajang masuk hari keempat hari ini digemparkan dengan penemuan risalah fitnah terhadap calon KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di Bilik Gerakan Barisan Nasional (BN).

Perkara itu didedahkan Ketua Penerangan KEADILAN Selangor, Shuhaimi Shafie pada sidang media di Bilik Gerakan Utama, Kajang, pagi tadi.

Menurut Shuhaimi, risalah fitnah tersebut antaranya bertajuk '10 sebab pengundi Kajang perlu tolak Wan Azizah', 'Sate Town' Kajang dan 'Wadah PRU 13′ dijumpai oleh ejen pilihan raya KEADILAN.

"Risalah yang kita anggap sebagai propaganda kotor BN itu dijumpai oleh ejen kita semalam.

"Setakat ini risalah tersebut telah diedarkan di beberapa Daerah Mengundi antaranya Saujana Impian, Sungai Chua, Sungai Sekamat dan Sungai Kantan.

"Kita akan buat laporan polis selepas solat Jumaat di Balai Polis Kajang mengenai penyebaran fitnah ini," jelas Shuhaimi yakin risalah tersebut diedarkan oleh BN.

Selain itu, menurut laporan media, turut diedarkan risalah fitnah bertajuk 'Selangor Hari Ini' mengandungi 16 muka surat.

Difahamkan, semua risalah berkenaan tidak mempunyai nama penerbit dan pencetak.

Risalah fitnah 'Selangor Hari Ini' antara lain di muka hadapannya memuatkan tulisan 'ghairah jadi MB' dan 'Pakatan berpecah', menampilkan gambar Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Wan Azizah pula turut dibandingkan dengan calon BN,  Chew Mei Fun menerusi risalah 'Sate Town', pada versi yang berbeza.

Risalah empat muka surat itu antara lain memburuk-burukkan strategi 'Langkah Kajang' Pakatan Rakyat.

Ekoran itu, Shuhaimi yang juga Adun Sri Muda menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengambil tindakan segera berikutan penyebaran fitnah itu selaras dengan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 Seksyen 11 (1) (C).

Hadir sama pada sidang media itu, Timbalan Pengarah PRK Kajang, Zuraida Kamaruddin; Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Khalid Jaafar dan Adun Dusun Tua, Razali Hassan.- keadilandaily

Thursday, 13 March 2014

BACAAN IPU MENCECAHI 200 : GURUBESAR SEKOLAH DIMINTA MENDAPAT KEIZINAN JABATAN PELAJARAN UNTUK MENUTUP SEKOLAH BUAT SEMENTARA WAKTU SEHINGGA KEADAAN JEREBU BERTAMBAH BAIK

Tarikh:  13hb Mac 2014
 
KENYATAAN AKHBAR
 
BACAAN IPU MENCECAHI 200
GURUBESAR SEKOLAH DIMINTA MENDAPAT KEIZINAN JABATAN PELAJARAN UNTUK MENUTUP SEKOLAH BUAT SEMENTARA WAKTU SEHINGGA KEADAAN JEREBU BERTAMBAH BAIK 


Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Pelabuhan Kelang dilaporkan telah mencecahi bacaan 200 ("Sangat Tidak Sihat") dengan bacaan setinggi 203 pada Jam 1300 hari ini dan ianya sedang meningkat, sedangkan di lain-lain kawasan sekitar Selangor juga dilaporkan bacaan IPU yang melebihi 100 ("Tidak sihat").

Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan yang terkini membenarkan sekolah ditutup apabila IPU mencecahi peringkat "Sangat Tidak Sihat" (200-300). Dengan ini, saya menyarankan supaya pihak pentadbiran sekolah di sekitar Klang mengambil tindakan yang sewajarnya dan menutup sekolah sementara selepas mendapat kebenaran daripada Jabatan Pelajaran Negeri Selangor.

Selagi bacaan IPU melebihi 100, segala aktiviti luar seharusnya dikurangkan dan orang ramai diminta memakai toping muka sepanjang masa mereka berada di luar rumah.

Kerajaan Negeri Selangor akan mula mengagihkan 180,000 toping muka sekali guna, mulai 14hb Mac melalui semua pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri di seluruh negeri Selangor.

Sejak bulan Januari tahun ini, pihak Bomba sudahpun bertungkus lumus untuk mengawasi keadaan semasa serta memadamkan sebarang kebakaran belukar mahupun kerja pembakaran terbuka dengan bantuan yang diberi oleh pelbagai agensi-agensi kerajaan termasuk Kerajaan Tempatan, Pejabat Daerah, Jabatan Perhutanan dan lain-lain lagi. Bagaimanapun, pihak Bomba mendapat terlalu banyak kes pembakaran yang susah untuk diatasi. Oleh kerana ini, saya memohon kerjasama daripada penduduk-penduduk tempatan dan organisasi supaya membantu pihak Bomba seberapa boleh dalam usaha memadamkan sebarang kebakaran di kawasan masing-masing.

Kerajaan Negeri Selangor berpendapat bahawa keadaan jerebu yang dialami adalah hasil sumber dari luar dan dalaman. Untuk mengatasi pembakaran di negeri Selangor, pelbagai agensi kerajaan Selangor, terutama sekali Kerajaan Tempatan, Pejabat Daerah dan Jabatan Perhutanan telahpun memberi segala kerjasama membantu pihak Bomba dalam usaha pemadaman kebakaran. Perintah Larangan Pembakaran Terbuka masih lagi berkuatkuasa.

Sehingga kini, Jabatan Alam Sekitar Negeri Selangor telah membuka 12 kertas siasatan terhadap pemilik-pemilik tanah persendirian yang melakukan pembakaran terbuka dengan tujuan untuk membawa mereka menghadap ke mahkamah. Sekiranya bersabit kesalahan di bawah Akta Alam Sekitar 1974, orang yang melakukan pembakaran secara terbuka akan dikenakan denda sehingga lima ratus ribu ringgit, ataupun dipenjarakan untuk tempoh tidak melebihi lima tahun, ataupun kedua-duanya.

Pada Jam 1800, 13hb Mac, 2014, pihak Bomba Selangor bersama pelbagai agensi-agensi di Selangor masih lagi bergiat untuk memadamkan api hasil dari pembakaran terbuka yang dikesan di kawasan-kawasan berikut:
 
1.     KM 21.5 Kesas Highway – 2 ekar
2.     Sungai Tinggi/Tengi, Hulu Selangor – 380 ekar
3.     Sungai Bendana, Merbau Berdarah – 73 ekar
4.     KM 24.8 Elite Highway (Pulau Kempas) – 60 ekar
5.     Felcra Estate, Kuala Langat – 15 ekar
6.     Jalan Sopan, Klang – 5 ekar
7.     Tanjung 12 – 5 ekar

Sebelum ini, Kerajaan Negeri Selangor telah pernah meminta bantuan daripada pihak Skuad Polis Maritim Bombardier (APMM) menggunakan perkhidmatan pengebom air di Kuala Langat minggu lepas. Namun usaha  tersebut tidak berhasil kerana tiada kesan kepada pembakaran tanah gambut di tapak tersebut, maka aktiviti ini telah diberhentikan buat masa ini.
 
 
YB ELIZABETH WONG
PENGERUSI JAWATANKUASA TETAP PELANCONGAN, HAL EHWAL PENGGUNA DAN ALAM SEKITAR (EXCO) KERAJAAN NEGERI SELANGOR

MALU MALU! CERITA BOMOH CARI MH370 KELUAR DI UNITED KINGDOM !

http://m.huffpost.com/uk/entry/4947618

Search For Missing Malaysia Airlines Plane Continues With Coconuts, 'Magical' Walking Stick And A Carpet

The Huffington Post UK12/03/14 11:10

Drastic measures are being taken to locate the missing Malaysia Airlines Boeing plane.

The mystery surrounding flight MH370 is resulting in supernatural advice and offers.

The well-known Malaysian Bomoh Ibrahim Mat Zin - known as Raja Bomoh Sedunia Nujum VIP - is using "Zam-Zam" water, two coconuts, a "magical" walking stick and carpet to try and find the missing plane.

Accompanied by several assistants who helped in the rituals, the spiritual leader had also previously used a fish tap hook and bamboo binoculars to aid his search for the victims, conducting the rituals at the Kuala Lumpur International Airport (KLIA).

Jingga13 rakamkan ucapan takziah kepada komrad Eja di atas pemergian ayahanda kerahmatullah

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh ayahanda Komrad Eja,Timbalan Setiausaha 1 Jingga13 Malaysia yang telah pulang kerahmatullah pada petang tadi (12 Mac 2014) do Hospital Minta,Perak.

Jenazah arwah akan dibawa pulang ke rumah di Sg Besar,Selangor dan akan dikebumikan pada jam 9 pagi ini.

Semoga Allah mengampuni arwah dan meletakkan beliau bersama-sama kekasih Allah. Amin.

Jingga13 di Hari Penamaan Calon N25 Kajang

Tuesday, 11 March 2014

PRK N25 KAJANG: JINGGA13 RAYU PENGUNDI KAJANG MEMILIH CALON PARTI KEADILAN RAKYAY DATUK SERI DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL

Kenyataan Media
JINGGA13 Malaysia

11 Mac 2014

PRK N25 KAJANG: JINGGA13 RAYU PENGUNDI KAJANG MEMILIH CALON PARTI KEADILAN RAKYAT DATUK SERI DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL

JINGGA 13 Malaysia menyatakan sokongan sepenuhnya terhadap pencalonan Presiden Parti Keadilan Rakyat,Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan ISMAIL sebagai calon PRK N25 Kajang bagi mewakili Parti Keadilan Rakyat Dan Pakatan Rakyat mengantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tidak dapat bertanding ekoran keputusan Mahkamah Rayuan menjatuhkan hukuman bersalah.

JINGGA 13 Malaysia yakin mantan Ahli Parlimen Permatang Pauh Dan Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia ini akan mampu menjalankan tanggungjawab dan amanah rakyat Kajang sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Kajang serta membawa suara rakyat Kajang dalam Dewan Undangan Negeri Selangor Darul Ehsan.

Kepimpinan beliau tidak dapat disangkal lagi sebagai Presiden Parti Keadilan Rakyat sejak penubuhannya tanggal 4 April 1999 sehingga sekarang adalah merupakan wanita pertama dalam sejarah negara menerajui sebuah parti sehingga meletakkan Parti Keadilan Rakyat sebagai sebuah parti yang hebat dan digeruni oleh UMNO BN.

Sikap lemah lembut,keibuan dan konsisten dalam memperjuangkan kepentingan rakyat sudah pasti akan mampu memimpin rakyat Kajang. Ketabahan dan kesetiaan beliau bersama-sama Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak dapat disangkal oleh sesiapa pun terus berdiri teguh menentang segala fitnah dan kezaliman yang dilakukan oleh UMNOBN terhadap suami dan parti pimpinan beliau menjadikan Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai ikon wanita waja berhati kental dan istiqamah.

JINGGA 13 Malaysia sekali lagi menyeru dan merayu kepada seluruh pengundi Kajang agar memberikan undi kepada calon Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Dr Wan Azizah pada 23 Mac 2014.

MUAFAKAT*PRIHATIN*BERANI

FARIZ MUSA
Ketua Kootdinator
JINGGA 13 Malaysia

Monday, 10 March 2014

Badan Peguam Malaysia Respon Keputusan Kes Fitnah 2

Press Release | Conviction and Sentence of Dato’ Seri Anwar Ibrahim for Sodomy II: Justice is Not Only a Fact to be Established; It Must Also be Seen to be So Established

The Malaysian Bar is deeply troubled by the conviction and sentence to five years’ imprisonment of Dato’ Seri Anwar Ibrahim by the Court of Appeal, for what was essentially consensual sex between two adults.

Dato’ Seri Anwar Ibrahim was convicted and sentenced under section 377B, read with section 377A, of the Penal Code.

Section 377A of the Penal Code criminalises sodomy and oral sex (fellatio).  Section 377B provides that whosoever voluntarily commits the acts described in section 377A shall be punished with imprisonment for a term which may extend to twenty years, and shall also be liable to whipping.  These provisions make no distinction between heterosexual and homosexual consensual sexual acts, and are thus applicable to both.

A law is only good and just if it is consistently and equally applied and enforced.  It is extraordinary that Dato’ Seri Anwar Ibrahim has been prosecuted and convicted twice, in a country that has rarely seen a prosecution and/or conviction for an offence of consensual sexual acts between adults under section 377A, read with section 377B, of the Penal Code.

This glaring anomaly and inconsistency brings the administration of justice into disrepute.  It also fuels a perception that Dato’ Seri Anwar Ibrahim is being persecuted, and not prosecuted.

The charge against Dato’ Seri Anwar Ibrahim is based on an archaic provision of the Penal Code, and should never have been brought.  The case has unnecessarily taken up judicial time and public funds, and has muddied the waters of our justice system. 

The Malaysian Bar also has grave misgivings with respect to the manner and timing in which the appeal was handled.  In particular, we are shocked by the manner in which mitigation and sentencing proceeded.

The Malaysian Bar makes no comment at present as to the grounds for the reversal by the Court of Appeal of the acquittal by the High Court in January 2012 of Dato’ Seri Anwar Ibrahim (“Respondent/Defendant”), and his present conviction and sentence by the Court of Appeal, as no written substantive grounds have been proffered as yet, save to say that there appears to be doubt and reservations as to the integrity of the DNA evidence in the case.

However, there are several aspects of this case that raise questions or concerns:

(1) The haste with which the appeal proceeded in the Court of Appeal.  No doubt the appeal had been pending since about July last year, but time had been taken with intervening applications on several issues and appeals arising therefrom.  It appears that the Respondent/Defendant had been notified on 27 February 2014 that the substantive appeal was to be heard on 6 and 7 March, thus providing his legal counsel Karpal Singh with only seven days’ notice to prepare for a criminal appeal arising from a lengthy trial that had taken many weeks and involved about 32 witnesses, including expert evidence;

(2) This was despite counsel for the Respondent/Defendant having informed the court that he was not available on those dates, as he was scheduled for other cases in court;

(3) It appears that about two weeks before the appeal was heard a registrar from the registry of the Court of Appeal had informed the office of the Respondent/Defendant’s counsel to reserve 7 to 10 April 2014 as the proposed hearing dates for the appeal.  The Respondent/Defendant’s counsel apparently agreed to these dates;

(4) It appears that these proposed dates when the Respondent/Defendant’s counsel was available were subsequently abandoned and replaced with much earlier dates;

(5) If this is true, then questions arise in the mind of the public as to why the Court of Appeal brought forward the appeal to be heard, when the originally contemplated dates in early April had already been agreed to by the Respondent/Defendant, and would have provided the Respondent/Defendant, facing a possible sentence of 20 years’ imprisonment, more time to prepare for the appeal;

(6) The appeal was heard on 6 and 7 March 2014.  It is reported that each day’s proceedings carried into the early hours of the evening, ie between 6:00 pm to 7:00 pm.  Although this is not unheard of, it is nevertheless rare;

(7) It is not uncommon for an appellate court to reserve judgment for a few days or months before handing down a decision, particularly where the proceedings in the trial court have been lengthy, the evidence substantial and the issues weighty;

(8) In this instance, the Court of Appeal had, at the conclusion of submissions by the parties on 7 March 2014, taken approximately 90 minutes to consider the matter, and then rendered a unanimous decision in reversing the acquittal by the High Court and finding the Respondent/Defendant guilty, at approximately 5:00 pm the same day;

(9) 5:00 pm is when the court usually adjourns for the day.  On this occasion, the Court of Appeal and the prosecution insisted on proceeding with hearing mitigation and sentencing;

(10) The Respondent/Defendant’s counsel requested an adjournment until the following week, beginning 10 March 2014, to address the court on mitigation and sentencing, and to obtain a medical report concerning the Respondent/Defendant’s medical condition, which would be relevant in considering the sentence to be imposed.  The Court of Appeal refused this request, and instead gave counsel one hour to prepare for mitigation and sentencing;

(11) Upon reconvening after about one hour’s recess, the Court of Appeal and the prosecution accepted counsel’s contention that the Respondent/Defendant suffers from medical conditions such as back pains, high blood pressure, and a heart ailment.  They accepted that these were relevant to sentencing, but refused to allow time for a medical report to be prepared and provided to the court.

(12) The Court of Appeal had thus denied itself relevant medical information pertaining to the particulars or peculiarities (if any), and extent of, the Respondent/Defendant’s medical condition before considering the appropriate sentence to be imposed; and

(13) The Court of Appeal pronounced a sentence of five years’ imprisonment, and the proceedings concluded at approximately 7:00 pm.

These matters raise many questions, cause much speculation, and lend to the perception that justice may have been hijacked.  

The questions to be answered, in the mind of the public, are thus, “Was the cause of justice best served by the manner and timing in which this appeal was handled?” and, “Was the administration of justice compromised or interfered with?”

The sanctity of the administration of justice and the independence of the Judiciary are intertwined, and essential for upholding the rule of law and instilling public confidence.  Justice and independence are not only facts to be established; it is imperative that they are seen to be so established.

It is heart-rending, for those who sacrifice and work hard in good faith to protect and defend the administration of justice, and to maintain and promote the independence of the Judiciary, when public confidence in these two precepts may be shaken or in jeopardy.

Christopher Leong
President
Malaysian Bar

9 March 2014

Sunday, 9 March 2014

KEMPEN BANTAH BARANG NAIK DI KONVENSYEN PAKATAN RAKYAT KE 5

Team BANTAH Barang Naik telah diadakan di Konvensyen Pakatan Rakyat Ke 5 bertempat di Setia City Convention Centre,Shah Alam pada 8 Mac 2014